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20th Floor
New York, NY 10103
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F: 212 880 8965








To:	Richard Bass	

From: 	Frank St. Jacques

Re:	Preliminary Zoning Analysis
710 3rd Avenue, Manhattan, NY
Block 1299, Lot 37 (the “Subject Site”)

Date:	May 23, 2019


At your request, this memorandum examines the development potential of the above-referenced Subject Site under the applicable zoning regulations as set forth in the Zoning Resolution of the City of New York (the “Zoning Resolution” or “ZR”). In preparing this memorandum, we reviewed relevant information regarding the Subject Site available from publicly accessible records, including, but not limited to the NYC Department of City Planning (“DCP”) Zoning and Land Use map (“ZoLa”) and NYC Street Map, the NYC Department of Buildings (“DOB”) Buildings Information System (“BIS”), and the NYC Department of Finance Automated City Register Information System (“ACRIS”) websites. This memorandum does not review compliance with the NYC Construction Codes, NYS Multiple Dwelling Law, or any regulations not specified herein.

The Subject Site
The Subject Site is located in the East Midtown neighborhood of Manhattan within Community District 6. The Subject Site is located on the midblock on the west side of Third Avenue between East 45th Street to the north and East 44th Street to the south. It consists of one tax lot, Lot 37, on Block 1299. Based on ZoLA, the Subject Site has a lot area of approximately 2,375 square feet. Based on the enclosed Tax Map, the Subject Site has 25 feet of frontage on Third Avenue. The Subject Site is considered an interior lot. According to the NYC Street Map, Third Avenue is 100-feet wide. Third Avenue is considered a wide street as defined in the Zoning Resolution (per the definition in ZR § 12-10, a “wide street” is any street that is 75 feet wide or greater).  

The Subject Site is located within a C5-3 zoning district as shown on the enclosed Zoning Map Section 8d. The Subject Site is also within the East Midtown Subdistrict of the Special Midtown District (“MID”), which establishes bulk and density regulations pursuant to ZR Article XIII, Chapter 1. In addition, the Subject Site is also located within the Manhattan Core, where parking is not required pursuant to ZR § 13-10. 

Permitted Uses
Residential uses (Use Groups 1 and 2), community facility uses (Use Groups 3 and 4), and commercial uses (Use Groups 6, 9, 10, and 11) are permitted in the C5-3 zoning district in the East Midtown Subdistrict of the MID pursuant to ZR §§ 81-11, 81-62, and 32-10. Transient hotel use (Use Group 5) is permitted only by special permit from the City Planning Commission in the East Midtown Subdistrict pursuant to ZR § 81-621.[footnoteRef:1]    [1:  Pursuant to ZR § 81-621, the special permit is subject to the following findings by the City Planning Commission, that the hotel will:

(a) be appropriate to the needs of businesses in the vicinity of the East Midtown area; and
(b) provide on-site amenities and services that will support the area’s role as an office district. Such business-oriented amenities and services shall be proportionate to the scale of the transient hotel being proposed, and shall include, but shall not be limited to, conference and meeting facilities, and telecommunication services.
] 


Floor Area 
The basic maximum permitted floor area ratio (“FAR”)[footnoteRef:2] for non-residential or mixed-use buildings within the C5-3 zoning district in the MID is 15.0 pursuant to ZR § 81-211. A floor area bonus for providing a public plaza increases the maximum total FAR with as-of-right incentives to 16.0 pursuant to ZR §§ 81-211 and 81-23.[footnoteRef:3]  [2:  Space developed below grade does not count against the maximum permitted floor area if it qualifies as “cellar” space. A cellar is defined as “a space wholly or partly below curb level, with more than one-half of its height (measured from floor to ceiling) below curb level pursuant to ZR § 12-10.]  [3:  The City Planning Commission can allow additional floor area by discretionary action for subway station improvements pursuant to ZR § 81-652 and transfer of floor area from certain landmarked sites pursuant to ZR § 81-653.] 

The maximum permitted residential FAR for within the C5-3 zoning district in the MID is 10.0 pursuant to ZR § 81-241(b). However, an increased maximum residential FAR of 12.0 is available if recreational space for the residential occupants in an amount not less than 16.25 square feet for each dwelling unit (13 square feet for each rooming unit) or a total area of at least 5,000 square feet, whichever is greater pursuant to ZR § 81-241(c). The recreational space may be located at any level including a roof. The recreational space is subject to additional restrictions set forth in ZR § 81-241(c)[footnoteRef:4].  [4:  Pursuant to ZR § 81-241(c), the recreational space must: (1) be restricted to residential occupants of the development or the building containing the enlargement and their guests, for whom no admission or membership fees may be charged; (2) be directly accessible from a lobby or other public area served by the residential elevators; (3) be landscaped, including trees or shrubbery, except where covered or developed with recreational facilities and seating areas; (4) contain not less than 500 square feet of continuous area on a single level with no dimension of less than 15 feet; (5) have not less than 50 percent of the area open from its lowest level to the sky. The remaining portion may be roofed and up to 50 percent of its perimeter may be enclosed. In no event may more than 25 percent of the required recreational space be fully enclosed. All enclosures shall be transparent except when located within the building. Covered areas shall contain recreational facilities or seating areas. A copy of the above requirements must be permanently posted in a conspicuous place within each recreational space.
] 


Based on a lot area of 2,375 square feet, the maximum permitted floor area for the Subject Site is 35,625 square feet [2,375 x 15.0 FAR]. The maximum permitted residential floor area for the Subject Site is 23,750 square feet [2,375 x 10.0 FAR], which can be increased to 28,500 square feet [2,375 x 12.0 FAR] with the provision of 16.25 square feet for each dwelling unit (13 square feet for each rooming unit) or a total area of at least 5,000 square feet, whichever is greater. Based on a maximum of 42 units at the Subject Site (density calculation described below), at least 5,000 square feet of recreational space would be required to achieve 12 FAR.

Lot Coverage
Lot coverage is defined as the “portion of a zoning lot which, when viewed directly from above, would be covered by a building or any part of a building” pursuant to ZR § 12-10. The maximum residential lot coverage for Quality Housing buildings on interior lots in the C5-3 zoning district is 70 percent pursuant to ZR § 25-153. Portions of a building containing non-residential use lower than 23 feet above curb level are considered a permitted obstruction in the required rear yard pursuant to ZR § 33-23 and do not count toward the lot coverage calculation.  

Number of Dwelling Units
The maximum number of dwelling units permitted on the zoning lot is determined by calculating the maximum residential floor area permitted on the zoning lot less any non-residential floor area divided by the applicable density factor. The applicable density factor for the C5-3(R10 equivalent) zoning district is 680 pursuant to ZR § 23-22. 

Based on a lot area of 2,375 square feet, the maximum number of dwelling units permitted at the Subject Site is 42 units [2,375 x 12 FAR = 28,500 /680].

Height and Setback 
The height and setback regulations for the underlying C5-3 zoning district are superseded in the MID. Within the MID, building height and setback is regulated by two alternate sets of regulations - Daylight Compensation pursuant to ZR § 81-26 and Daylight Evaluation pursuant to ZR § 81-27. 

The Daylight Compensation regulations require any building generally to be built within a sky exposure curve that relates required setbacks to building heights. Within limits, the buildings may encroach outside the curve but only if extra setbacks or recesses provided elsewhere on the same street frontage of the zoning lot compensate for the encroachment. In the regulations, the sky exposure curve for three street width categories is represented in each case by a table of required setbacks related to building heights. Under Daylight Compensation, the maximum height of a front wall on a street that is 100-feet wide or greater is 150 feet pursuant to ZR § 81-262. A 10-foot setback above the maximum front wall height is required pursuant to ZR § 81-263(a), with additional setback depth required as the building height increases pursuant to ZR § 81-263(b).

The Daylight Evaluation regulations measure and evaluate portions of sky blocked by a building as viewed from specified vantage points in the street. The building is plotted on daylight evaluation charts representing the zoning lot’s available daylight from specified vantage points, measured in daylight squares as defined in ZR § 81-272 (b). Daylight blockage by the building is then measured to determine the building's score on each frontage and the average score for the building as a whole. The regulations specify the minimum passing scores for compliance
Yards
In the C5-3(R10 equivalent) zoning district, a residential rear yard of at least 30 feet from the rear lot line is required on interior lots at the floor level of the lowest story used for dwelling units, (where any window of the dwelling units faces onto the rear yard) pursuant to ZR §§ 35-53 and 23-47. For commercial use, a rear yard of at least 20 feet from the rear lot line is required pursuant to ZR § 33-26. Portions of a building containing non-residential use lower than 23 feet above curb level are considered a permitted obstruction in the required rear yard pursuant to ZR § 33-23.  Front yards are not required pursuant to ZR §§ 34-231 and 35-51. Side yards are not required pursuant to ZR §§ 33-25, 34-232, and 35-52. However, if an open area is provided along a side lot line, it must be at least 8 feet in width.[footnoteRef:5] Note that other bulk regulations may be applicable, such as court or minimum distance between buildings, depending on the design of a development.  [5:  Pursuant to ZR § 35-52, for a mixed-use building, “if any open area extending along a side lot line is provided at any level, it shall have a width of not less than eight feet. Permitted obstructions, pursuant to paragraph (a) of Section 33-23 (Permitted Obstructions in Required Yards or Rear Yard Equivalents), shall be permitted in such open areas.”] 


Accessory Off-Street Parking Requirements
As noted above, the Subject Site is within the Manhattan Core, where accessory off-street parking is not required pursuant to ZR § 13-10. 

Accessory off-street parking for residential uses is permitted in the Manhattan Core for enlargements and developments within Community District 6 for up to 20 percent of the total number of new dwelling units or 200 spaces, whichever is less pursuant to ZR § 13-11(a). Accessory off-street parking for Use Group 6A, 6C, or 10A commercial uses is permitted in the Manhattan Core at one space per 4,000 square feet of floor area or 10 spaces, whichever is less pursuant to ZR § 13-11(c). Where a development or enlargement contains a combination of uses, the number of accessory off-street parking spaces for all uses shall not exceed the number of spaces permitted for each use. However, the maximum number may not exceed 225 accessory off-street parking spaces pursuant to ZR § 13-13.

Bicycle parking spaces are required for residential developments at one space per two dwelling units and for commercial use based on area, generally at one space per 10,000 square feet of floor area pursuant to ZR § 36-71. Bicycle parking spaces are required for commercial use, generally at one space per 10,000 square feet of floor area pursuant to ZR § 36-71 (with a waiver available for three or fewer spaces). 

Single Lobby and Elevator

[bookmark: _GoBack]We have reviewed the NYC Building Code and have consulted with several architects and did not find a requirement that a mixed use building, consisting of office and residential uses, required multiple lobbies and/or elevators.  Please know that in a mixed use building, the residential use must always be located above any non-residential use.  Practically, a mixed use development may wish to separate access pursuant to use, but there is no obligation to do so.  Security within a mixed use building can be provided by various access control systems.  Again, practically, a mixed use development of more than 12-15 stories may want a second elevator as back up for repair of the primary elevator, but a second elevator is not required by code.

THIS MEMORANDUM IS BASED UPON PUBLICLY AVAILABLE INFORMATION, IS FOR INFORMATIONAL PURPOSES ONLY AND CANNOT BE CONSIDERED AN OPINION OF COUNSEL WHICH CAN BE RELIED UPON FOR FINANCING OR ANY OTHER PURPOSES. THIS MEMORANDUM DOES NOT ADDRESS COMPLIANCE WITH THE NEW YORK CITY BUILDING CODE OR ANY LAW OTHER THAN THE NEW YORK CITY ZONING RESOLUTION AS DEFINED AND TO THE EXTENT SET FORTH HEREIN. THIS MEMORANDUM IS NOT A GUARANTEE AND IS DATED AS OF THE DATE HEREOF. WE UNDERTAKE NO OBLIGATION TO UPDATE, MODIFY OR SUPPLEMENT THIS MEMORANDUM IN THE EVENT OF ANY CHANGE IN THE ZONING RESOLUTION AFTER THE DATE HEREOF, OR IN THE EVENT OF ANY CONTRARY INTERPRETATION OF ANY PROVISION OF THE ZONING RESOLUTION, BY ANY ADMINISTRATIVE AGENCY OR COURT OF COMPETENT JURISDICTION AFTER THE DATE HEREOF.
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